Wie zijn wij

Wie zijn wij?

In de 3 Krone, het voormalige buurthuis in een monumentaal pand aan de Oudegracht 227, is alweer sinds 2013 een succesvol burgerinitiatief dat geheel door vrijwilligers wordt gerund. In de twee grote zalen vindt een variëteit aan activiteiten een gezellig thuis. Zo wordt er gezongen, gedanst, theater gemaakt, aan yoga gedaan, kinderen komen er leren tekenen en schilderen, er wordt kleding ge- en vermaakt, gegeten bij het maandelijkse buurtdiner, kleding en accessoires verkocht op de zaterdagse Variabeurs en iedere woensdagmiddag tussen 15:00 en 17:00 uur is iedereen welkom tijdens het Open Huis voor een potje bridge, Mahjong, het bekijken van de regelmatig wisselende expositie van beeldende kunst of gewoon een gezellig kopje koffie of thee met een praatje.

 

De overschakeling van subsidiëring door de gemeente naar exploitatie door vrijwilligers heeft veel inzet en toewijding van de vrijwilligers gevraagd. Het financiële fundament onder In de 3 Krone wordt gewaarborgd door verhuur van de ruimtes aan activiteiten die passen binnen het concept.

Nu alles stevig op poten staat is er ruimte voor het ontwikkelen van meer activiteiten waarmee In de 3 Krone haar buurtfunctie voor de binnenstad kan invullen.

 

Buurtkamer is de toekomst

Sinds 2013 beheren buurtgenoten met veel vrijwilligers en zonder subsidie het buurthuis. Dat vraagt niet alleen om initiatief en creativiteit, maar meer nog om een goede balans tussen gratis activiteiten georganiseerd door het buurthuis en verhuur van de beschikbare ruimtes. 

Steeds meer buurtgenoten weten In de 3 Krone te vinden en maken gebruik van de faciliteiten van het buurthuis als ontmoetingsplaats. En zo hoort het ook.

En we kijken vooruit. Om de deuren van het buurthuis als buurtkamer vaker open te kunnen zetten is een aanpassing van het gebouw noodzakelijk. Om dit te realiseren is een projectgroep 'verbouwing' in het leven geroepen die het hele proces zal begeleiden.

 

Op naar de buurtkamer in de buurt!

 

Juli 2017

 

 

 

 

 

Buurthuis Oudegracht blijft bestaan!

Het buurthuis aan de Oudegracht bestaat al bijna 30 jaar. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend geweest en is het buurthuis in de loop der jaren zelfs meermalen met sluiting bedreigd.

Zo ook in 2013 wanneer de gemeente de subsidie stopzet voor alle buurthuizen. Ondanks de (weer) steeds groter wordende behoefte aan buurthuizen door de zich terugtrekkende overheid. Een aantal betrokken buurtbewoners steekt de koppen bij elkaar en weet de buurt de mobiliseren. Er wordt een stichting In de 3 Krone (vernoemd naar de gevelsteen van het pand) in het leven geroepen en er ontstaat een buurthuis in zelfbeheer die het huurcontract van Cumulus overneemt en de activiteiten voorzet.

 

Op deze pagina leest u de geschiedenis van uit as herrezen feniks!

 

Onverwacht geschenk

Dit onverwachte cadeautje ontvangen van Oranjefonds tijdens presentatie voor Appeltje van Oranje. Een zeer welkom geschenk!

Hoewel In de 3 Krone niet tot de acht genomineerden behoorde, zijn we enorm blij met deze schenking. Het is een erkenning van het werk dat de afgelopen jaren door veel mensen (achter de schermen) is uitgevoerd. Het geld zal worden gebruikt om de plannen in de Toekomstnota vorm te geven. Op naar de buurtkamer!

 

Lees meer over de cheque van het Oranjefonds.

 

Januari 2016

 

Het heeft er de laatste anderhalf jaar niet altijd rooskleurig uitgezien toen Mitros ons de huur had opgezegd, een jaar na de doorstart als ‘buurthuis in zelfbeheer’. Maar ook deze hobbel wordt met veel inzet van buurtgenoten genomen. In de 3 Krone kan doorgaan met de activiteiten op Oudegracht 227!

 

Lees ons verslag In de 3 Krone heeft weer toekomst!

 

December 2015

Toekomstvisie In de 3 Krone

Na het stopzetten van de subsidie van de gemeente is de stichting In de 3 Krone opgericht. De stichting heeft de doorstart van het buurthuis mogelijk gemaakt.

In het voorjaar van 2015 heeft het bestuur een brede toekomstvisie gepubliceerd. Het document is aan een breed publiek verspreid.

 

Maart 2015

 

U kunt het document"' Toekomst In de 3 Krone, Ambitie en Aanpak' hieronder downloaden.

 

 

toekomst_buurthuis_in_de_3_krone_ambitie_en_aanpak.pdf

We moeten het zelf doen!

Na jarenlang overheidssubsidies te mogen ontvangen, hield het opeens op. Er moest bezuinigd worden. Een grote bron van inkomsten viel weg, zo ook voor buurthuis In de 3 Krone in Utrecht. Paniek! Of is er toch een oplossing?

Freek Haagsma, Inez Treffers en Jasper Timmerman zijn drie studenten van de Universiteit van Utrecht die zich een half jaar hebben ingezet om onder begeleiding van SOON en de Academie van de Stad een oplossing te vinden voor dit vraagstuk in opdracht van In de 3 Krone.

 

Voorjaar 2014

 

 

Buurthuis redt zich wel

Inwoners van de binnenstad redden zich wel. Met die gedachte besloot de gemeente dat een buurthuis in de binnenstad niet langer noodzakelijk was. De geldkraan ging dicht en in augustus trok beheerder Cumulus Welzijn de deur definitief achter zich dicht. Dit had het einde kunnen betekenen van het buurthuis dat al meer dan twintig jaar bestaat, maar bezoekers en bewoners sloegen de handen ineen.
De stichting In de 3 Krone zag het levenslicht en het monumentale pand aan de Oudegracht onderging een naamsverandering. „De drie Krone waren er altijd al, die zijn namelijk vereeuwigd in een gevelsteen aan de voorkant; vertelt initiatiefnemer Bram de Goede. Lees het complete artikel Inwoners binnenstad redden zich wel.

Filmpje: feestelijke presentatie Doe-het-Zelfbeheer

Het afgelopen halfjaar hebben drie studenten van de Universiteit Utrecht, onder begeleiding van Academie van de Stad en SOON het buurthuis In de 3 Krone ondersteund in hun doorstart als sociale onderneming in de buurt.

Op 14 februari 2014 is in een feestelijke bijeenkomst de handleiding Doe-het-Zelfbeheer gepresenteerd, waarna een gesprek met wethouder Victor Everhardt plaatsvond. 

 

Nieuwsgierig naar hoe het was? Dit filmpje biedt een mooie terugblik:

https://vimeo.com/87786674

 

 

 

Wij gaan door!

foto: Sjaak Ramakers
foto: Sjaak Ramakers

Het is inmiddels alom bekend dat Cumulus het buurthuis Oudegracht niet meer zal runnen. De gebruikers van het buurthuis en een aantal actieve buurtgenoten hebben de handen ineengeslagen voor het behoud van een buurthuis in het centrum.

Het buurthuis Oudegracht, gevestigd In de 3 Krone, zal voortgezet worden in de vorm van de Stichting In de 3 Krone. Een bestuur is geformeerd en een beheergroep is actief.

Een aantal studenten van de Academie van de Stad is begonnen met het maken van een marketings-strategie-plan, dat eind juni gereed zal zijn. Kortom: de buurt leeft en wij gaan door!

 

 

Op de foto (van rechtsboven tegen de klok in naar rechtsbeneden): Willem Willemse, Bram de Goede, Muriel de Beer, Christien van Hoorn, Marian van der Veen, Sara Geerken, Alice van Rooij, Wilma den Boon, Lea van Someren, Theo Lieverse, Ellen Hakkaart.

 

Juli 2013

 

Buurthuizen verdwijnen

De Volkskrant besteedt vandaag (donderdag 21-2-2013) veel aandacht aan het verdwijnen van buurthuizen.

Ook de Utrechtse gemeente bezuinigt op buurtwerk. In de 3 Krone, voorheen Buurthuis Oudegracht, zal als een phoenix uit de as herrijzen. Een actieve beheergroep en een nieuw bestuur zal vanaf augustus het heft overnemen van Cumulus.

Protestlied

Het is niet de eerste keer dat het bestaan van het Buurthuis ter discussie staat. Uit het archief van Grachtensmart, al 23 jaar gebruiker van het pand, is een protestlied naar boven gekomen.

Op dit moment ziet het er naar uit dat het lied niet nog een keer gezongen zal hoeven te worden. Maar wie weet, we houden het paraat.

 

1999/2000

 

De tekst van het protestlied is hieronder te downloaden.

protestlied_buurthuis.pdf

Geschiedenis

In de 3 Krone - vlak na WO II
In de 3 Krone - vlak na WO II

 

 

 

Het pand Oudegracht dateert uit de 14de eeuw en was in gebruik als graanbeurs. De sterretjes symboliseren de muntstukken die in die tijd in gebruik waren.